Dirigent 2e dirigent Instructeur Tamboer-maître

Dirigent 

 

Luc Scholtes werd in 1988 geboren in Kerkrade (waar hij nog steeds woonachtig is) en groeide op met de voor Limburg zo kenmerkende harmonie- en fanfarecultuur. Aanvankelijk speelde hij trompet, maar op 19-jarige leeftijd wisselde hij naar trombone. Na de VWO-opleiding aan College Rolduc begon Luc zijn studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Maastricht. Deze studie rondde hij uiteindelijk af met het behalen van zijn bachelordiploma. De wil om muziek te studeren bleek echter sterker dan de drang naar een loopbaan als jurist. Van 2009 tot 2012 studeerde hij aan het Conservatorium Maastricht bij Fred Deitz, waarna hij zijn studie vervolgde aan de Hochschule für Musik und Tanz in Köln bij Professor Ulrich Flad, Carsten Luz en Jan Böhme. In 2015 en 2018 behaalde hij hier respectievelijk zijn bachelor- en masterdiploma. Beide studies werden afgerond met het predicaat ‘zeer goed’. Ook Harry Ries, voormalig solotrombonist van het WDR   Sinfonieorchester Köln, speelt een belangrijke rol in zijn ontwikkeling. Verder volgde hij masterclasses bij onder meer Ian Bousfield (voormalig solotrombonist Wiener Philharmoniker), Joseph Alessi (solotrombonist New York Philharmonic), Bart van Lier (leadtrombonist Metropole Orkest) en de bekende pedagoog en trombonesolist Branimir Slokar. Luc Scholtes is voornamelijk actief als freelance trombonist. Zo werkte hij ondere andere bij philharmonie zuidnederland, Metropole Orkest, Antwerp Symphony Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Gürzenich-Orchester Köln, Beethovenorchester Bonn, Bayreuther Festspielorchester en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Daarnaast is hij actief als docent groot koper, en maakt hij deel uit van verschillende (kamermuziek)ensembles en popformaties. Op het moment werkt Luc hard aan zijn ontwikkeling als dirigent. Na enkele jaren Verschillende jeugdorkesten gedirigeerd te hebben, is hij sinds 2018 dirigent van Harmonie Excelsior Nijswiller en van de Crombacher Muzikanten uit Kerkrade.

 Terug naar boven

2e Dirigent 

Ron QuodbachRon Quodbach is sinds 1977 lid van de Harmonie, sinds 1984 2e dirigent en sinds 2010 bestuurslid en inmiddels zelfs penningmeester. Tijdens zijn eerste Heilige Communie kwam Ron erachter dat hij graag lid wilde worden van Harmonie Excelsior! Hier speelde de harmonie nl voor 3 klasgenootjes in Nijswiller.

Ron komt uit een enigszins muzikale familie; Vader en moeder zongen bij het koor en twee ooms waren lid van de harmonie resp. tambour-maître en saxofonist.

Ron Quodbach, 44 jaar en wonende in Mechelen samen met Janine, met wie hij al 19 jaar getrouwd is, en hun kinderen Marjolein, Dorian en Elianne.

Oh ja, en niet te vergeten hun lapjeskat Nala. Behalve de lapjeskat zijn ze allen lid van de Harmonie.

 Ron heeft na het Atheneum op het Sophianum het conservatorium gedaan voor docerend musicus klarinet. In eerste instantie had hij een beroep willen kiezen in de muziek maar kon hier uiteindelijk geen vast werk in vinden. Later volgde hij de opleiding voor AA-Acountant. Hierin vond hij het beroep dat hij nu nog uitoefent, nl Accountant bij BDO accountants in Maastricht-Airport.

Van de ene kant vindt hij het erg jammer dat hij geen beroep in de muziek heeft "ik had graag van mijn hobby mijn beroep gemaakt" maar zijn huidige baan vindt hij ook heel erg leuk met veel wisselende klantcontacten en leuke collega's.

De opleiding aan het conservatorium is niet weggegooid want hij geeft met veel plezier les en maakt graag muziek.

Ron's hobby’s zijn: muziek maken, klarinetles geven, wandelen, puzzelen en de kinderen en de kat pesten.

Hij vindt het erg leuk en pure ontspanning om leerlingen leren klarinet te spelen (hij doet dit sinds + 1983) en met medemuzikanten (zowel jong als minder jong) samen een leuk concert voor te bereiden.  Om kinderen gemotiveerd te houden vindt hij  niet vermoeiend "Ik snap alleen niet dat mijn leerlingen altijd zeuren over mijn 'geweldige supergoedleesbare' hanenpoten!" Zegt hij.

 

Een leuke anekdote van hemzelf:

Iets wat me wel bij is gebleven, is een concertreis (ik was toen ongeveer 15 of 16 jaar) die ik gemaakt heb met harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide naar Sofia. We waren daar op uitnodiging van de Bulgaarse regering en werden ondergebracht in een "geweldig" hotel. Na het inchecken waren we binnen een halfuur weer allemaal terug op de gangen. In bijna alle kamers kropen de kakkerlakken (en ander ongedierte) uit de wc's en douches en over de bedden. We hebben toen tot midden in de nacht in de lobby gezeten voordat we een ander hotel toegewezen kregen.

 Terug naar boven

 

Tamboer-Maître 


We hebben na het ervaren van het geen tamboer-maÎtre hebben ons ingezet een opvolger te zoeken voor het leiden van onze straatoptredens. Roger Hornesch heeft deze taak op zich genomen en voert deze geweldig uit.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Terug naar boven